Cookieregler

Nordlys over Svanninge Bjerge i aftes

28.02.2014

Fotograf Casper Tybjerg var i Svanninge Bjerge i går den 27. februar for at tage billeder af stormfaldet og oprydningen efter det. Pludselig bemærkede han et usædvanligt lysskær mod nord, hvorefter han skyndte sig op på toppen af Lerbjerg for at få bedre udsyn. Og den var god nok, det var nordlys.

Som et led i det store formidlingsprojekt i Svanninge Bjerge var Casper Tybjerg tilfældigvis i Svanninge Bjerge i går aftes, da et af naturens smukkeste fænomener viste sig for øjnene af ham. Vi talte med Casper her til morgen for at høre mere om den usædvanlige oplevelse:

Du oplevede et usædvanligt fænomen i går aftes i Svanninge Bjerge. Hvad var det?

- Jeg var i skoven for at lave billeder af stormfald. Jeg ønskede at lave nogle specielle billeder, så jeg producerede dem, imens mørket faldt på. Da det blev rigtig mørkt, bemærkede jeg et svagt lysskær mod nord. Først tænkte jeg, at det var lyset fra en by, men så kom jeg i tanker om, at der ikke ligger nogen by i den retning.

Hvad gjorde du så?

- Jeg skyndte mig op på toppen af Lerbjerg, som er et af de højeste punkter på Fyn, for at få bedre udsyn. Og den var god nok, det var nordlys. Det var ikke noget særlig kraftigt nordlys, men det kunne dog ses med det blotte øje. Nordlys er ikke noget sjældent fænomen, og jeg har været heldig at se nordlys mange steder i verden. Det er dog første gang nogensinde jeg ser et så langt mod syd.

Hvordan var din reaktion på oplevelsen?

- Jeg blev helt vildt glad. Det er en super oplevelse at se den slags naturfænomener. Det var bare ærgerlig, at jeg var fuldstændig alene herude i skoven, men så glæder det mig at kunne dele billederne med en masse mennesker i dag!

Hvor længe var nordlyset at se?

- Jeg observerede det fra omkring kl. 23 og langt ud på natten...

Hvilken fototeknik brugte du til at fange nordlyset med dit kamera?

- Jeg placerede kameraet på et stabilt stativ og anvendte en lang lukkertid og en høj ISO-værdi. De bedste resultater fås med et godt, lysstærkt objektiv.

Fotoentusiaster kan finde de tekniske oplysninger - de såkaldte EXIF-data - for hvert enkelt billede i galleriet, som Casper Tybjerg har produceret for Bikubenfonden.

Fænomenet nordlys

- Nordlyset, som Casper Tybjerg fangede med sit kamera, var resultatet af en geomagnetisk storm, som ramte Jorden i aftes med relativ stor kraft. Det var et soludbrud natten til tirsdag, der forårsagede den. Udbruddet var årets kraftigste - et såkaldt X-4.9 udbrud - der dog ikke vendte direkte mod Jorden. Havde det gjort det, så havde nordlyset antageligt været endnu mere markant. Solpletgruppen, hvorfra udbruddet kom, drejer nu ind mod Jorden, så eventuelle udbrud i de kommende uger vil være direkte rettet mod Jorden, forklarer Anders Brandt fra TV2 Vejret.

Læs mere på TV2 Vejret.

Læs mere om fototeknikkerne på denne lille gratis fotoskole.

Se flere af Casper Tybjergs billeder fra Svanninge Bjerge i galleriet.

 

Hvad er nordlys?

Nordlys er et af naturens absolut smukkeste fænomener. Men hvad er det egentlig?

Sydlys (latin aurora australis) og nordlys (latin aurora borealis) kan ses, når solvinden er kraftigere end normalt med store elektriske udladninger, der slynger elektrisk ladede partikler mod jorden. Fællesbetegnelsen for sydlys og nordlys er polarlys (aurora polaris).

Partiklerne afbøjes af jordens magnetfelt og spiralerer frem og tilbage mellem jordens magnetiske syd- og nordpol. Med tiden taber de kinetisk energi bl.a. ved at anslå atmosfærens atomer. Når atmosfærens atomer afgiver energien igen ved emission udsender de stråling, bl.a. i form af synligt lys.

Kilde: Wikipedia

Fotograf Casper Tybjerg

CASPER TYBJERG (f. 1977) blev kåret som Danmarks bedste naturfotograf allerede i en alder af 24 år. Studerede biologi ved Aarhus Universitet fra 1998-2004 med efterfølgende mangeårig erfaring som fotojournalist. Officiel ambassadør for kameraproducenten Nikon og fast fotograf hos UNESCO. Har indtil videre lavet billeder i 46 lande, produceret mere end 200 artikler og forfattet ti bøger. Stifter og ejer af kommunikationsvirksomheden TTF (www.ttf.dk).